“Cheese Cake” Pancake بانكيك “التشيز كيك”؛

Image

Ok so I’m not a fan of cheese cake at all but I recently found Ricotta cheese (knows as one of the healthy cheese options) not something you come across everyday here in Jeddah so I bought it and was very excited to try it and when I did O.M.G! Loved it! Kept thinking what healthy thing can I come up with it… and then, BAM! Ladies and gents I give you “cheese cake” pancakes

Makes 2 medium sized pancakes
For the pancakes:
1/2 cup oats (ground soft like flour)
1/3 to 1/2 almond milk (you can use soy milk or skimmed dairy milk)
1/4 Tsp baking powder
1 egg white
1/2 Tsp vanilla extract or essence
3/4 cup fat free ricotta cheese

Mix everything in the blender, then cook in a pan sprayed with nonstick cooking spray on medium high till it starts forming bubbles on the surface then flip.

For the Strawberry Coullis
1/4 cup strawberries (cut into small pieces)
1/2 Tbsp lemon juice
1 Stevia sachet (Natural sweetner, stay away from other sugar substitutes as it contains harmful chemicals)

Mix your sweetener in the lemon juice then add them to a pan and throw in your strawberries, cook till your strawberries have soften completely, stirring continuously and mushing your strawberries with the back of the spoon. Let it cool then puree (in a blender or a coffee grinder) if the sauce is too thick add some water before you puree, don’t worry it won’t do anything to the taste, then refrigerate before serving.

Image

انا ماني من عشاق التشيزكيك بس كنت في السوبرماركت ولقيت جبة ريكوتا (معروفه انها من الخيارات الصحيه من الاجبان) مو شي تلاقوه كل يوم في جده فقررت اشتريها وكنت مره متحمسه اجربها ولمن جربتها مرره عجبتني وجلست افكر ايش ممكن اعمل شي صحي بيها بعدين… فجأه بام! اقدملكم بانكيك “التشيز كيك”؛

الوصفه تعمل ٢ بانكيك متوسطة الحجم
للبانكيك
١/٢ كوب شوفان مطحون
١/٣ الى ١/٢ حليب لوز (ممكن تستخدموا حليب الصويا او حليب خالي الدسم)؛
١/٤ ملعقة صغيره بيكينج باودر
١ بياض بيض
١/٢ ملعقه صغيره مستخلص او روح الفانيلا
٣/٤  كوب جبنة ريكوتا خالية الدسم

اخلطوا كل المكونات مع بعض في الخلاط، بعدين اطبخوها في صينيه مبخوخه ببخاخ طبخ مانع للالتصاق على درجة حراره متوسطه الين تبدأ تكون فقاعات بعدين اقلبوها.

لصوص الفراوله
١/٤ كوب فراوله (مقطعه مكعبات صغيره)؛
١/٢ ملعقة كبيره عصير ليمون
١ كيس ستيفيا (محلي طبيعي حاولو تبعدو عن بدائل السكر التانيه لانه فيها مكونات كيمائيه ضاره)؛

اخلطو المحلي في عصير الليمون بعدين حطوهم في الصينيه وضيفوا عليهم الفراوله، اطبخوها الين الفراوله تلين عالآخر، حركوها بإستمرار وحاولوا تضغطوا عالفراوله بظهر الملعقه. خلوها تبرد شويه بعدين اهرسوا الفراوله (في الخلاط او الطحانه) ازا حسيتوا الصوص تقيل ضيفوله مويه قبل ماتهرسوه في الخلاط لا تشيلوا هم محا يغير طعمها، بردوها في التلاجه قبل التقديم

Image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s