Oat dough عجينة الشوفان

image

Ok so I’ve been wanting to experiment with a pizza dough for a while now trying to get a very healthy one but been afraid of failing and ending up with nothing to eat so yesterday I just decided to go ahead and do it!
Is it perfect? no but it’s a great alternative to a whole wheat flour dough cause oats have a bit more fiber

For a small pizza enough for two people (6 slices)
1 cup oat flour
1 Tbsp whole wheat flour
1/2 Tsp salt
2 Tbsp extra virgin olive oil
1 packet instant yeast (around 2 Tbsp spoons) + 2 Tbsp warm water
1/4 cup warm water

Mix your yeast with the 2 Tbsp of warm water then set a side till the surface starts to bubble.
Mix your flours with the salt, then add the olive oil + yeast and mix with a spoon, start adding the water little by little till you get a dough like consistency (you might not use all the water)
knead the dough for a couple of minutes (the dough will be sticky not like normal a normal dough so keep some oat flour next to use and use it when kneading)
Spray a pan with non-stick cooking spray then spread your dough in the pan (try to keep it a bit thick, the parts that I spread too thin  were breaking) and bake till cooked
Top with your favorite toppings and enjoy😀

صارلي قتره وانا بافكر اعمل تجارب بعجينة البيتزا احاول اهكخليها صحيه اكتر بس كنت دايما خايفه افشل ومايسير عندي شي اكله، لكن امس قررت انه خلاص لازم اجرب!
هل طلعت ممتازه؟ لا. لكن بديل ممتاز لعجينه بدقيق القمح الكامل لانه الشوفان فيه الياف اكتر شويه

لبيتزا صغيره تكفي شخصين (6 قطع)
1 كوب دقيق شوفان
1 ملعقه كبيره دقيق قمح كامل
1/2 ملعقه صغيره ملح
2 ملعقه كبيره زيت زيتون بكر
1 مغلف خميره فوريه (تساوي تقريبا ملعقتين كبيره) + ملعقتين كبيره مويه دافيه
1/4 كوب مويه دافيه

اخلطوا الخميره مع ملعقتين المويه وخلوها على جنب الين السطح يبدأ يطلع فقاقيع.
اخلطو نوعين الدقيق مع الملح، بعدين ضيفوا الزيت+الخميره واخلطوهم بملعقه.
بعدين ابدأو ضيفو المويه شويه شويه الين العجينه تتماسك وتسير ملمسها عجينه (احتمال ماتحتاجو تستخدمو المويه كلها)
اعجنوها لمدة كم دقيقه (العجينه حتكون تلصق شويه مو زي العجائن الباقيه فخلو جنبكم شويه من دقيق الشوفان واستخدمو وانتو بتعجنو عشان لا تلصق في يدكم)
بخو صينيه ببخاخ طبخ مانع للالتصاق وافردو العجينه (حاولو تخلوها شويه سميكه لانه الاجزاء الي فردتها خفيفه مره كانت بتتكسر) واخبزوها الين تنطبخ
حطوا عليها اضافاتكم المفضله وبالعافيه D-:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s