Honey Soy Chicken دجاج بالعسل والصويا

Image

This recipe was inspired by (http://therecipecritic.com/) هادي الوصفه مستوحاه من

Ingredients:
2 Chicken breasts cut into bite sized pieces
1 egg
1/2 cup cornstatch
Salt and pepper
veggies of your choice (I used carrots, bell peppers, cabbage and broccoli)

Sauce:
1/4 cup soy sauce
1 Tbsp honey
1 Tbsp ketchup
2 packets of stevia, around 1 Tbsp ( I don’t usually use stevia in cooking other than sweet dishes but I was out of honey and I thought why not?)
1/2 Tsp rice vinigar (I bought it from a korean supply shop, next to Hamada supermarket that’s on Arafat St.)
1 clove garlic (minced)
1 Tbsp cornstartch

Season your chicken with salt and pepper then dip each piece in cornstarch then the egg. cook your chicken in a pan with some olive oil till golden.
Place your golden chicken pieces in an oven pan.

Whisk all the ingredients for the sauce together till mixed well, pour over the chicken and bake, stopping every couple of minutes to mix so the chicken is fully coated (baking time will depend on you, I baked mine for around 15 mins, just bake till the chicken is fully cooked, golden and absorbed the sauce)
A couple of minutes before the chicken is ready, toss in some veggies and mix them in the sauce (I like my veggies to have a bit of a crunch not too over cooked, you can of course add your veggies when you start baking the chicken if you like them cooked a bit more)
Serve over brown rice or quinoa and enjoy😀 (I honestly just had mine plain with chopsticks, it was just too good!)

المكونات:
٢ صدور دجاج مقطعه مكعبات 
١/٢ كوب نشاء
١ بيضه
ملح وفلفل
خضار حسب رغبتكم (انا استخدمت جزر، فلفل رومي، كرنب/ملفوف، بروكولي)؛

للصوص:
١/٤ كوب صلصة صويا
١ ملعقه كبيره عسل
١ ملعقه كبيره كاتشب
٢ ظرف محلي ستيفيا، تقريبا ملعقه كبيره (ما استخدم الستيفيا عادة الا في طبخ الحلويات بس العسل خلص عليا وقلت خليني اجرب؟)؛
١/٢ ملعقه خل الارز (اشتريته من محل منتجات كوريه، جنب سوبرماركت حماده الي في شارع عرفات)؛
١ فص توم مبشور
١ ملعقه كبيره نشاء

تبلو الدجاج بملح وفلفل بعدين غمسو كل قطعه في النشاء بعدين في البيض. اطبخوهم في صينيه عالنار مع شوية زيت زيتون الين يحمرو
بعدين حطوهم في صينيه للفرن

اخلطو كل مكونات الصلصه مع بعض الين يتمزجو مزبوط، صبوها فوق الدجاج واخبزوه، كل كم دقيقه طلعو الدجاج وقلبوه عشان كله يتغطى بالصلصه (مدة الخبز حتعتمد عليكم، بس اخبزوه الين الدجاج بنطبخ كامل ويحمر ويمتص الصلصه)؛
كم دقيقه قبل مايجهز الدجاج طلعوه وضيفو عليه الخضار وقلبوها مع الصلصه (انا افضل الخضار تكون شويه مطبوخه مو مره دايبه طبعا انتو ممكن تحطوها اول ماتحطو الدجاج ازا تفضلوها مطبوخه اكتر)؛ 
قدموها مع رز اسمر او كينوا وبالعافيه😀 (بصراحه انا اكلتها كدا من غير اي شي بعيدان الاكل لانه مره كان لزيز)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s